Een lager voorschot ... goedkopere energie?

Een hoger voorschotbedrag betekent niet altijd een hoger tarief en geld terugkrijgen bij de jaarafrekening, of een lager voorschot wil niet zeggen dat je goedkope energie aangerekend kreeg.

image

Wisselen van leverancier omdat je voorschot bij een andere partij goedkoper is, is geen goede tactiek. Het zegt niet altijd iets over de kostprijs van jouw energie. Helaas vergelijken consumenten nog veel op basis van het voorschotbedrag of worden ze overtuigd te wisselen van energieleverancier omdat ze maandelijks minder moeten betalen. 

Een correct voorschot beschermd de consument

Laat ons beginnen met de intentie van een voorschotbedrag. Een correct voorschot, gebasseerd op een correct jaarlijks verbruik, wordt berekend op basis van de totale jaarlijkse kosten. Dit is een eenvoudige rekensom: jaarlijkse kosten delen door 12. 

Op die manier betaal je iedere maand hetzelfde bedrag en is je jaarlijks budget evenwichtig en goed in te schatten. Als we dit vergelijken met de werkelijk verbruikte energie per maand, betaal je in de praktijk te veel in de zomer- en te weinig tijdens de winterperiode. 

image

Gevaalijke spelletjes

Laat je niet bespelen door een (te) laag voorschot. Op het einde van de rit, wanneer de jaarlijkse afrekening in de bus valt, betaal je alle verbruikte energie en worden je voorschotten in mindering gebracht. Dat kan enorm tegenvallen als je te weinig hebt betaald, of je krijgt je eigen geld terug wat je teveel betaalde. 

Jouw energiefactuur wordt dus beïnvloed door de tarieven die je aangerekend krijgt voor de verbruikte energie. Je kan je jaarlijkse kosten verlagen door minder te gaan verbruiken, dat is de goedkoopste oplossing, of door een goedkoper tariefplan uit te zoeken uit het volledige aanbod op de energiemarkt.

Automatisch aanpassing van het voorschotbedrag

Bij de jaarlijkse afrekening past een leverancier het voorschotbedrag automatisch aan op basis van de verbruikte energie in combinatie met de periode dat je verbruikt hebt. Heb je meer verbruikt dan het jaar ervoor, dan gaat je voorschot omhoog en andersom.

Wij krijgen regelmatig de redenering te verwerken dat wanneer men maandelijks minder moet gaan betalen, dat de klant overtuigd is een beter tarief te hebben gekregen of andersom. Het is niet zo dat wanneer jouw voorschotbedrag wijzigt, jouw tarief ook wijzigt.

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op!