Zit ik goed als ik geld terugkrijg bij de afrekening?

Het feit dat je geld terugkrijgt of moet bijbetalen, kan dus meerdere oorzaken hebben. Laat ons beginnen met de intentie van een voorschotbedrag en het resultaat van de jaarlijkse afrekening. Een voorschotbedrag is een resultaat van een inschatting van de totale jaarlijkse kosten voor de energie die je in de toekomst denkt te gaan verbruiken, dat gedeeld door 12, waardoor je iedere maand hetzelfde betaald. In vergelijking met de verbruikte energie per maand, betaal je in de praktijk in de zomer dus te veel en in de winter te weinig.

Een correct voorschot

Als het voorschot dus goed wordt ingeschaald, rekeninghoudend met alle factoren, zou je afrekening op een volledig verbruiksjaar ongeveer op 'nihil' moeten uitkomen. Als je dus geld terugkrijgt of moet bijbetalen, heeft dit dus eerder te maken met het verbruik en de periode waarin je verbruikte. 

image

Let ook op bij een nieuw energiecontract

Wanneer je verandert van energieleverancier wordt er altijd een slotfactuur opgemaakt. Op dat moment starten je voorschotten opnieuw bij je nieuwe leverancier. De kans is dus groot dat je eerstvolgende jaarlijkse afrekening ook een onverwachte wending neemt. 

We verduidelijken met een voorbeeld

Als jouw nieuw energiecontract bij jouw nieuwe energieleverancier start in april en jouw jaarlijkse afrekening is in oktober, dan ga je bij jouw jaarlijkse afrekening waarschijnlijk geld terugkrijgen. Dit komt omdat je een lagere verbruiksperiode hebt overbrugd met een voorschot dat berekend werd op een volledig jaarlijks verbruik. Wil dit dan zeggen dat je een goed contract hebt?

Andersom, wanneer je een hogere verbruiksperiode hebt overbrugd en je moet bijbetalen bij de jaarlijkse afrekening, wilt dit dus niet zeggen dat je een slecht contract hebt. 

Kijk altijd naar de oorzaak en vergelijk met andere jaren

Wanneer je geld terugkrijgt bij de jaarlijkse afrekening of slotfactur, is er in veel gevallen heel eenvoudig minder energie verbruikt. Een kanttekening is ook nog dat de kans bestaat dat doordat je geld terug krijgt, je voorschot ook nog aangepast wordt naar een lager maandelijks bedrag. 

Stel dat je het jaar erop weer ‘de normale hoeveelheid’ verbruikt, schiet je te kort in je voorschotbedragen en zal je bij de volgende jaarafrekening moeten bijbetalen. Wat als dan ook je tarief nog duurder wordt door een stilzwijgende verlenging?

Lees meer over ons

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op!