Kan ik voordeel halen uit energiebeheer van Switch4u als ik zonnepanelen heb?

Kan ik voordeel halen uit energiebeheer van Switch4u als ik zonnepanelen heb?

Jazeker! Als je zonnepanelen hebt, zijn er extra factoren en valkuilen waar je rekening mee moet houden. De nieuwe meetinstallaties maken het er niet gemakkelijker op. 

Of je nu nog steeds een terugdraaiende teller hebt, of al een slimme meter, het is even belangrijk om actief met je energiecontract bezig te zijn. Veel mensen betalen nog steeds hoge jaarlijkse kosten terwijl ze geen energie verbruiken. De gebruikers van een slimme meter krijgen nu te maken met meerdere factoren en mogelijkheden waarbij afname en injectie een hele grote rol gaan spelen op zichzelf. 

Wij weten hier wel raad mee.

image

Het plaatsen van zonnepanelen is een hele investering. Om dit zo snel mogelijk terug te verdienen, is het belangrijk dat jouw energiecontracten hierop worden afgestemd en dat je rekening houdt met alle factoren die hier een invloed op uitoefenen.

Je energiecontract is steeds een belangrijke keuze

Als je zonnepanelen hebt, zijn er ook nog andere factoren die een rol spelen in de keuze van een energiecontract. Als je nog een analoge meterinstallatie hebt, moet je onder andere rekening houden met het moment van de jaarlijkse meteropnames zodat je zeker en vast geen opgewekte energie kwijtspeelt. 

Natuurlijk is het zo dat wij door het lage verbruik zullen inspelen op andere factoren en is het terugverdienmodel van onze vergoeding lager dan bij verbruikers zonder zonnepanelen. 

De nieuwe slimme meters

In het geval van de slimme meter ziet het speelveld er anders uit. Het is namelijk niet meer zo dat wanneer je op een jaar 3000 kWh verbruikt en 3000 kWh opwekt, je uiteindelijk op 0 uitkomt.

Jouw zonnepanelen renderen optimaal wanneer je de energie verbruikt op het moment dat je deze opwekt, zonder deze te injecteren in het net. Momenteel zijn er nog geen interessante, betaalbare tools om hier accuraat op in te spelen gezien er nog geen duidelijke cijfers zijn in ieders nieuw afname- en injectieprofiel. 

Injectie van overproductie op het net

Wanneer je meer opwekt dan je op dat moment verbruikt, kan je vergoed worden voor de energie die je terug op het net zet, maar hiervoor betaal je ook een vergoeding voor het gebruik van het net. Je maakt dus twee keer gebruik van het net en daarvoor zal je dus ook twee keer betalen. Vroeger werden de kosten voor injectie forfaitair aangerekend in de vorm van prosumententarief wat inmiddels door het Grondwettelijk Hof vernietigd is. 

Opbrengst is momenteel pover

Daar bovenop is het zo dat de vergoeding die je krijgt om energie op het net te zetten, standaard altijd lager is dan de kostprijs om deze achteraf terug te verbruiken. Wat de toekomstige mogelijkheden hierin teweeg gaan brengen, is nog even koffiedik kijken. Het is in ieder geval belangrijk om je beslissingen te baseren op meetgegevens en niet op commerciële acties. 

Een vraag onbeantwoord? Wij zijn er voor jou!